söndag 8 juli 2012

Hyllvärmare nummer två.

Nummer två i raden denna säsong är Evelyn Waughs debutroman "Skola för Gentlemän" (Decline and Fall) som kom ut 1928. Han är dock mest känd för storverket Brideshead Revisited och om ni minns så har jag också läst En handfull stoft och The loved one som jag tyckte mycket om.
Skola för gentlemän handlar om Paul Pennyfeather som efter ett missförstånd blir relegerad från sitt college (där han läser till präst) och tvingas ta tjänst som lärare på en mindre fin pojkskola med ett färgstarkt persongalleri. Faktum är att hans Paul är den minst intressanta av alla i hela boken. Efter många absurda och komiska förvecklingar förlovar han sig med en av sina elevers mor men blir på dagen för giftermålet anklagad och dömd för vit slavhandel.
Det är mycket torr brittisk humor och sociala koder i den här boken, nästan mer än vad jag kan minnas i de andra jag läst. Det är roligt, men ibland blir det nästan för distanserat, det känns som om ingen riktigt känner något. Ingen blir arg trots att de blir förorättade, ingen visar några känslor, det är bara en stiff upper lip hela tiden. Men står man ut med det är detta ändå fin underhållning!

2 kommentarer:

  1. Här går det undan! Jag gillar Evelyn Waugh och skulle vilja läsa mer av honom. Det får dock vänta tills jag betat av lite fler gamla hyllisar, för köper jag på mig nu blir de i sin tur garanterat också hyllvärmare... :)

    SvaraRadera
  2. Den eviga onda bokcirkeln ... he he

    SvaraRadera