söndag 17 juni 2012

Nummer fyra

Deadline närmar sig, så jag ska försöka läsa på och i helen blev jag i alla fall klar med nr 4: Ormöga av Joyce Carol Oats - men utgiven under pseudonymen Rosamond Smith. Dock inte mitt ex, där står båda namnen på framsidan.
Ormöga handlar om familjen O'Meara, vars välordnade liv förändras då Michael O'Meara, advokat, engagerar sig i den dödsdömde Lee Roy Sears. Sears får först slippa avrättning och blir så småningom frisläppt - och kommer för att börja sitt liv nära familjen O'Meara, som ju hjälpt honom så. Men Sears har inte så lätt att anpassa sig till livet utanför fängelset, och Michael börjar snart ångra att han engagerat sig. Det blir bara värre och värre. Samtidigt kan Michaels mamma inte hålla hemligheten från Michaels barndom kvar, utan måste lätta sitt hjärta.
För mig känns boken ganska ofärdig, det är för mycket "uppbyggnad" och inte så mycket lösning. Men det är kanske medvetet, för det ger mig ett obehagligt intryck av att inte riktigt veta, och med tanke på bokens berättelse är det kanske precis det som författaren avsåg. Med mammans berättelse får historien en annan vinkel och blir samtidigt obegriplig.