onsdag 8 april 2009

Rawsome recipes

Lite sent på det den här månaden av olika anledningar, men här kommer iaf en liten rapport om min receptbok för mars månad: Ani's Raw Food Kitchen av amerikanska Ani Phyo.

Det är en trevlig och lättförstådd receptbok för den som är intresserad av raw food. Jag har bara hunnit laga en bråkdel av alla recept och kommer att pröva fler av dem framöver, för där är mycket mer som verkar både gott och intressant. Tyvärr måste jag säga att ett par av recepten jag lagade blev mindre lyckade, vilket inte är helt vanligt. Det kan naturligtvis bero på mig, och i något fall var det helt enkelt att jag inte hade tillräckligt bra utrustning (har bara en vanlig mixer när jag nog skulle behövt en multihästkrafts-powermixer), men ett recept provade jag igen och det blev helt enkelt ingen höjdare. Samtidigt lagade jag andra rätter som blev urgoda, så jag dömer inte ut boken för de fåtal mindre lyckade resultat jag fick.

Skulle jag önska något vore det att där fanns fler foton på maträtterna. Det finns ett avsnitt med färgfoton, men de är för få och sitter i en separat sektion. Kan vara en personlig åsikt: vackra foton är a och o för en receptboksälskare av min sort.

Det jag gillar med boken är att, till skillnad från i många raw-gourmet-böcker, går de flesta av recepten att göra utan att behöva importera ingredienser från USA, och där finns gott om de som inte kräver avancerade maskiner eller lång prep. Dessutom har Ani ett starkt miljöengagemang och hon skriver mycket och ofta om små detaljer i ditt liv som du kanske inte tänker på men som kan göra stor skillnad för miljön (filtrera själv istället för att köpa vatten på flaska, undvik att köpa sallad i gasfylld påse osv osv).

En bra raw-bok för nybörjare mtp enkelhet och tillgänglighet, men det finns också gott recept om för den mer bevandrade, så ingen nybörjarbok i den bemärkelsen. Och för en nybörjare i Sverige finns det andra böcker jag skulle rekommendera att man köpte före, dels för att de är på svenska, men framför allt anpassade till svenska förhållanden/varor (Palmcrantz Raw food på svenska t ex). Det är trots allt miljövänligare att laga på lokalodlade råvaror än att basera sin vardag på bananer, avokados, goji berries mm från Långtbortistan. Och bättre avpassat för din kropp, enligt vissa. Ani har för övrigt en ny receptbok på g i maj:

Under de veckor som är kvar av april tar jag mig an ett veganskt mastodontverk: Isa Chandra Moskowitz och Terry Hope Romeros Veganomicon. Blir en utmaning att få en överblick på bara 3 veckor, så ev får jag förlänga över nästa månad också, men jag ser hur det går först. Ser fram emot läckra mål!