onsdag 13 juli 2011

Första läst

Tack vare semester med mycket lästid har jag redan hunnit med min första hyllvärmare. Det blev Flannery O'Connors The violent bear it away.
Jag måste säga att det är en ganska speciell bok. Huvudpersonen Tarwater har växt upp på en mycket avlägsen och ganska isolerad gård hos en äldre släkting som är profet och som har förutspått att Tarwater ska fortsätta i hans spår. När släktingen dör försöker Tarwater ta sig ur sin uppfostran/hjärntvätt men är inte säker på om det är struntprat, galenskap eller kanske sanning. Han beger sig in till stan för att konfrontera världen och testa sin kallelse och för att träffa sin morbror Rayber (som släktingen försökt kidnappa och uppfostra till profet då morbrodern var i 7-års åldern, men blev hämtad av sina föräldrar efter kort tid men grundlig påverkan) och sin handikappade kusin. Morbron försöker på sitt sätt hjälpa Tarwater att ta sig ur "uppdraget" och bli normal, men Rayber och Tarwater har mycket olika åsikt om hur och vad som är normalt.

Boken är ganska intressant och lättläst, men jag är inte alls säker på att jag uppfattar den som författaren avsett. När man läser förordet får jag en annan bild av bokens mening än den jag själv kommit fram till (även om jag inte riktigt kan säga vad min bild är). Det är dock ingen bok jag kommer att läsa om, det är jag ganska säker på!