söndag 16 september 2012

Ny omgång! och 1:an läst

Lite senare än er andra har jag nu valt ut fem böcker till en ny omgång. Hyllvärmarna är:

* Fallhöjd av Nick Hornby
* Skynda, kom och se av Lotta Lundberg
* Änglarnas syster av Anna Jörgensdotter
* Hundpojken av Eva Hornung
* Smultronbett av Barbara Voors

De är alla böcker jag fått, och som jag inte vet något direkt om. Jag började läsa en av dem direkt när jag valt igår, och den visade sig vara så fängslandde att jag redan läst ut den!

I Fallhöjd (av Nick Hornby) träffas fyra väldigt olika personer på taket till Hopparnas hus. Det är nyårsafton och de har alla på sitt håll bestämt sig för att ta sitt liv. Men att ta sitt liv med publik är lite mer konstigt än de räknat med och de börjar prata med varandra. Martin, en utskämd TV-stjärna på väg mot medelåldern, och Maureen, en ensam 50-åring med hemmaboende handikappad son, kommer snabbt fram till att Jess, fortfarande i tonåren, inte vill/har anledning till självmord - trots att hon måste hindras genom att de sätter sig på henne (i fysisk mening). De bestämmer sig för att leta upp Chas, som dumpat henne, och få honom att förklara sig - det är det som är Jess anledning till depresion. JJ, som tycker att hans anledningar att må dåligt är för vaga - så han säger att han har en dödlig sjukdom, hänger på. De har ju ändå ätit upp de pizzor han var på väg att leverera.

Medan nyårsnatten övergår i morgon bildar de fyra ett gäng som känner någon form av ansvar för varandra, fast de till stora delar går varandra på nerverna. De bestämmer sig för att träffas igen, för på något sätt känner de att de inte utan vidare kan gå vidare med självmordsplanerna - i alla fall inte direkt. De lovar varandra en frist till Alla hjärtans dag.

Boken är både rolig och insiktsfull. Hornby tecknar levande och vitt skilda karaktärer som ändå visar sig kunna förstå varandra. De gör små försök att hjälpa varandra, men inser att de inte kan förändra den underliggande orsaken till varandras "olycka". Men trots allt är det något som ändå ändras i deras liv. Frågan är om förändringen är tillräckligt stor när Alla hjärtans dag inträffar.