lördag 22 oktober 2011

Vad kul med en award!

Jag kan fortfarande inte kommentera posterna på den här bloggen, så det får bli en ny post! Men vad kul att få en award! Lite knepigare det här med att ange kandidater, eftersom jag inte läser särskilt många bloggar (utöver den här och några av er som skriver här också), utan mest är inne på "större" sidor, som tex bookcrossing.com och librivox.org...

Men för att detta inte ska bli en jättekort post (den övre delen är ju egentligen en kommentar till Cecilias inlägg), såg jag till att också läsa ut min fjärde hyllvärmare. Den är Flauberts papegoja av Julian Barnes. Den tog lite tid att läsa för mig (mest pga tidsbrist och att en annan bok kom emellan) och det är kanske därför det var lite svårt för mig att få ett grepp om boken. Det liksom skymtar fram en annan bakomliggande historia vid sidan av "Flaubert-temat". Flaubert-temat är i sig roligt och intressant, så det är kanske bäst att koncentrera sig på det!

Boken är skriven som anteckningar förda av en engelsman som kallar sig amatörforskare om Flaubert, fast hans yrke är läkare. Han besitter enorma kunskaper om Flaubert och är närmast besatt (?) - bland annat reser han i Flauberts fotspår. Han upptäcker att man på två olika museer visar fram vars en upplaga av Flauberts papegoja - en papegoja som Flaubert lånade av ett museum och som var en viktig inspiration. Vår läkare bestämmer sig för att ta reda på vilken som är den riktiga och reser vidare i Flaubertland och botaniserar. Det är här som den bakomliggande historien ibland skymtar fram och låter ana varför besattheten av Flaubert kanske har brutit ut. Boken är ovanlig och ganska kul, och ganska så lärorik beträffande en av Frankrikes kända författare och hans ännu mer kända bok Madame Bovary.