lördag 13 juni 2009

Feel-good Food av Susie Miller & Karen Knowler

och så ett inlägg till i rask följd. Gäller att passa på när det regnar...
Feel-good Food - A Guide to Intuitive Eating är utläst. En del av innehållet i boken riktar sig mer till nybörjare inom raw och levande föda, eller om jag bara läst Karen Knowlers blogg för länge, men en hel del guldkorn fick jag trots det till livs. Allra mest intressant var kapitlet som behandlade just det titeln antyder: hur man övar upp sin förmåga att lyssna på sin kropp och äta därefter. Läsvärd för den som intresserar sig för den här sortens ätande och liv. Mer textbok än recept-.

Jag håller ju mest på med finlir här, för att utnyttja den här utmaningen och ert sällskap till max. I själv verket har jag ju läst mina 5 böcker, men jag hoppas också att så många som möjligt av er andra ska göra det också. Hur går det för er? Sommaren lockar så klart till utomhusaktivitet (när vädret nu vill sig), så det är fullt förståeligt om ni väljer att prioritera annat än läsa på gamla hyllvärmare just nu. Känner ni att ni inte hinner med är det inte omöjligt att hyllvärmarbloggen fortsätter även på andra sidan månadsskiftet. Dock i så fall i ny regi: Jag tror att jag får lämna facklan vidare, då jag ju faktiskt inte längre besitter några gamla hyllvärmare. Inte för att jag inte skulle kunna skaffa nya böcker... men det är ju inte riktigt samma sak, eller den problematik jag ville komma åt med utmaningen. Vi får se vad som händer, och om intresse för en ny omgång ö h t finns.

Veganomicon

Jag vet inte om det är våren/sommaren (förvisso regnig i dessa dagar) som ska beskyllas för att ha upptagit en massa tid, men jag inser att jag är skyldig ett par inlägg. Jag har inte alls recenserat Veganomicon som var min månadskokbok för april-maj (!).Tämligen orättvist, för det är en helt ok kokbok. 'Helt ok' låter kanske inte väldans exalterande och det är nog med näppe den kvalificerar in på min topp 10, men det hänger mer ihop med konkurrenterna. Tough game!

Det jag främst har på minus-sidan för detta tjocka välarbetade verk är att det är alldeles för få aptitretande bilder. Jag har sagt det förr: en symbolisk sektion med färgfoton på utvalda recept räcker inte för mig. Men, det här är ett ambitiöst verk som siktar i riktningen ICAs/Konsums/Hemmets kokbok i veganformat (fast lite coolare): en baskokbok med allt du behöver veta innan du snajdar vidare till mer avancerade kreationer, varför fotofattigheten kan förlåtas. På pluss-sidan: vettigt index! Utropstecken då också detta är en av mina pet peeves i kokböcker. Och inte bara ett index, utan ett par olika varianter med olika indelningar. Dessutom hela menyförslag, dock ej testade av mig i sin helhet.

För övrigt gillar jag namnet - Veganomicon - som ger den tyngd författarna, I C Moskowitz och T H Romero, gissningsvis är ute efter (undertitel: The Ultimate Vegan Cookbook). De har också lyckats klämma in lite av sin humor och charm, men boken är inte när så punkig som Vegan With a Vengeance. En staple, men vill du toppa veg.samlingen skulle jag hellre lägga pengar på någon av duons vid det här laget fyr(snart fem)faldiga repertoar. Min egen favvis (med brasklapp för den nyss utkomna och i höst kommande) är, tätt följd av nyssnämnda V W a V, Vegan Cupcakes Take Over the World. Yumyumyum.

Under juni månad låter jag förfallet ta ytterligare dimensioner: det blir ingen receptboksrecension alls. Kalla det semester. Jag gissar att detta är mer min egen sorg än er, men skulle någon sakna tips på veg.böcker framöver finns planer för undertecknad på att starta en hel blogg på ämnet. Veganbiblioteket heter den och är i skrivande stund inte mycket mer än så: en titel.