måndag 1 juni 2009

Som en regnvåt filt

Aliide, Aliide av Mare Kandre var inget för mig just nu. Har ända sen jag köpte den på bokrea för kanske 10-12 år sedan velat läsa den men hjälp vad uttråkad jag blev. En annan tid, ett annat känslotillstånd så kanske den funkar men inte just nu.

MEN nu vet jag det och jag kan inte tro att den ändras nåt speciellt efter 100 sidor. Så, nu är mina hyllvärmare så att säga klara.
Jag börjar direkt med en ny hög och kanske jag borde lägga till sex stycken eftersom jag inte avslutade en av mina fem *funderar*Jag ska alltså läsa:
  • Momo eller kampen om tiden av Michael Ende
  • Förföraren av Jan Kjærstad
  • Mannen mitt i livet av Kenneth Purvis
  • Evakuerade för livet av Eeva Kilpi
  • Anybody out there av Marian Keyes

Okej, jag lägger också till No plot, No Problem av Chris Baty. Jag köpte den för ett och ett halvt år sedan när jag skulle skriva en bok i Nanowrimo. Boken blev skriven men ännu ej redigerad. Men Batys bok blev inte läst, förrän nu.

Att tro på Mister Pip utläst

I helgen lästa jag ut hyllvärmare nr 4, Att tro på Mister Pip av Lloyd Jones. Jag vet inte riktigt vad jag hade väntat mig, men i allafall inte den brutalitet som boken innehåller.

Det är 1990-tal. På en ö tropikerna, ganska nära Australien, bor 14-åriga Matilda med sin mamma. Den siste vite mannen på ön blir barnens lärare. Han läser Dickens Lysande utsikter för sina elever, och Matilda blir helt uppslukad av boken och av huvudpersonen Mister Pip. För flera av barnen blir Pip som en verklig person, vilket får konsekvenser som ingen kunnat föruse. Och det är här brutaliteten kommer in. Matilda kommer så småningom bort från ön, och får chansen att skapa sig ett nytt liv. När vi lämnar Matilda är Pip och Dickens fortfarande viktiga personer i hennes liv.

Det här var en jättebra roman, lite tung emellanåt, men det beror på allvarliga skeenden inte på att den är tråkigt skriven. Mer vill jag nog inte säga, utan jag rekommenderar er att läsa den. Finns nu i pocket.