lördag 13 juni 2009

Veganomicon

Jag vet inte om det är våren/sommaren (förvisso regnig i dessa dagar) som ska beskyllas för att ha upptagit en massa tid, men jag inser att jag är skyldig ett par inlägg. Jag har inte alls recenserat Veganomicon som var min månadskokbok för april-maj (!).Tämligen orättvist, för det är en helt ok kokbok. 'Helt ok' låter kanske inte väldans exalterande och det är nog med näppe den kvalificerar in på min topp 10, men det hänger mer ihop med konkurrenterna. Tough game!

Det jag främst har på minus-sidan för detta tjocka välarbetade verk är att det är alldeles för få aptitretande bilder. Jag har sagt det förr: en symbolisk sektion med färgfoton på utvalda recept räcker inte för mig. Men, det här är ett ambitiöst verk som siktar i riktningen ICAs/Konsums/Hemmets kokbok i veganformat (fast lite coolare): en baskokbok med allt du behöver veta innan du snajdar vidare till mer avancerade kreationer, varför fotofattigheten kan förlåtas. På pluss-sidan: vettigt index! Utropstecken då också detta är en av mina pet peeves i kokböcker. Och inte bara ett index, utan ett par olika varianter med olika indelningar. Dessutom hela menyförslag, dock ej testade av mig i sin helhet.

För övrigt gillar jag namnet - Veganomicon - som ger den tyngd författarna, I C Moskowitz och T H Romero, gissningsvis är ute efter (undertitel: The Ultimate Vegan Cookbook). De har också lyckats klämma in lite av sin humor och charm, men boken är inte när så punkig som Vegan With a Vengeance. En staple, men vill du toppa veg.samlingen skulle jag hellre lägga pengar på någon av duons vid det här laget fyr(snart fem)faldiga repertoar. Min egen favvis (med brasklapp för den nyss utkomna och i höst kommande) är, tätt följd av nyssnämnda V W a V, Vegan Cupcakes Take Over the World. Yumyumyum.

Under juni månad låter jag förfallet ta ytterligare dimensioner: det blir ingen receptboksrecension alls. Kalla det semester. Jag gissar att detta är mer min egen sorg än er, men skulle någon sakna tips på veg.böcker framöver finns planer för undertecknad på att starta en hel blogg på ämnet. Veganbiblioteket heter den och är i skrivande stund inte mycket mer än så: en titel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar