fredag 1 maj 2009

Jag ger upp x2 - Farväl Faludi

Jag har riktigt svårt för att inte avsluta böcker jag påbörjar. Speciellt när det är böcker jag burit med mig i 6-7 år; som flyttat med mig hit och dit, överlevt utrensningar, därför att jag varit helt säker på att det är böcker jag vill läsa. Det här är viktiga böcker, det är Susan Faludi - 90-talets viktigaste feministiska verk: Backlash och Ställd.

Men jag har prokrastinerat för länge. När turen äntligen kom till dem satte jag mig att läsa nyfiket. Men långsamt gick det. Tungt, segt. Bläddrade lite modstulet genom sidorna med småstilad intensiv facktext. Letade till slut upp de mest intressanta kapitlena för att hitta min infallsvinkel. Men. Jag har försökt och försökt komma in i texten, för att jag gärna ville ha läst dessa milstolpar, för att det är Faludi osv. Till sist gav jag upp.

Det har gått en vecka sedan dess - en ångervecka tänkte jag mig, men jag har inte ångrat mig. Det är inte lönt att tvinga sig igenom två tegelstenar, när jag vet att de kommer att ta tid, energi och lust ifrån mig. Ja, jag skulle vilja ha läst dem, men de känns bara inte riktigt så relevanta längre. Redan när jag köpte dem i början på 2000-talet måste de varit på gränsen.

I Backlash talar Faludi om 80-talets USA. Jag tror minsann att det hunnit passera både en ny feminismvåg och en mindre backlash sedan dess. Mycket har hänt, och situationen i USA för över 20 år sen känns inte så intressant att jag måste läsa 2x 500 sidor om dem idag. Det är dock inte utan sorg jag fattar beslutet - för läser jag dem inte nu, kommer jag inte att läsa dem senare under året, det vet jag mycket väl. Så nu ligger de till försäljning på Bokbörsen. Inga olästa gamla böcker i hyllorna vid årsskiftet var nyårslöftet.

Jag är fortfarande intresserad av feminism, och för den delen också av Faludi. Men det har hunnit komma ut så mycket nytt sen Backlash och Ställd. Faludi själv har för övrigt kommit med en ny bok, om än på lite annat ämne. Det känns vettigare att läsa mer aktuella böcker, de är inte mindre viktiga. Faludi är trots allt endast en i mängden. Hennes böcker bara råkade följa med länge på min egen resa, men nu hoppar de av, och ses vi åter är det på biblioteket.

Se där. Det krävdes en lång förklarande ursäkt, men till sist gick det. Jag är inte bra på det men, jag kan nu iallafall släppa påbörjade böcker även jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar