måndag 20 april 2009

Deckare vid havet

Jag läser inte jättemånga deckare, men det händer då och då, och när jag gör det är det ofta för att de har lokal anknytning till en stad/region jag själv bott i eller rest till. Just den här deckaren utspelar sig i Brighton på Englands sydkust, som jag har en grymt nostalgisk koppling till. Jag är därför lite tveksam till om jag objektivt kan påstå att Dead Simple av Peter James är bra - med deckarmått mätt - men tack vare den fick åtminstone jag en dö spännande och underhållande läshelg.

I bokens första kapitel blir en berusad blivande brudgum intvingad i en kista, nedgrävd i en djup grav och lämnad där som betalning för gammal ost. Hans kompisar åker skrattande iväg för att fortsätta svensexan på närmaste pub ett par timmar, för att sedan återvända och gräva fram kompisen. Men på vägen till puben råkar kompisgänget i en frontalkollision, som tar livet av dem alla fyra. Otäck situation som kanske låter mer olycksartad än mordiskt planerad, men det finns fler än de fyra i bilen som har koll på svensexekvällen...

Vi följer i den här deckarserien på hittills 4 böcker (5e utkommer i sommar) superindendent Roy Grace. En man med en sorglig historia, men tack och lov inte en av de många deckare med en alltför (ursäkta) fucked up, lynnig eller på annat sätt jobbig huvudperson, som många deckare verkar ha. Dead Simple är den första i deckarserien och utkom i förra veckan på svensk pocket: Levande begravd heter den i översättning. Jag har tidigare läst Not Dead Enough (nr 3 i skrivordningen) och tänkte även fortsätta med de andra delarna längre fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar