lördag 7 februari 2009

Juicy

Medan jag håller på med min 3e hyllvärmare, som är 600+ sidor av tyngre art (den kommer att ta nån vecka eller så..), passar jag på att skriva om mitt extraprojekt för januari.
Som kanske vissa av er läste tog jag på mig att göra en variant på hyllvärmarutmaningen fast i receptbokshyllan. Tanken var dock inte att läsa receptböcker från pärm till pärm, utan att aktivt använda - kolla igenom och laga till recept från - en receptbok i månaden, av sådana som blivit stående utan i mina ögon tillräcklig användning.

Som första objekt valde jag 100 härliga hälsodrycker, som har undertiteln Juicer, smoothies, soppor, teer och coolers. Boken är rikt illustrerad med färgfoton och är i mjukpärm. Jag tror det är ett samtryck, en bok av detta slag gör sig perfekt som sådan, det är bara att översätta recepten och sen går resten att återanvända. Ingen direkt författare anges heller, utan endast Ordalaget, som är utgivaren.

Jag köpte den här boken i samband med att min sambo fick en råsaftcentrifug (av mig =)). Indelad som 100 härliga... är i olika områden, såsom stärk ditt immunförsvar, få ny energi, rensa kroppen och sätt fart m fl kan du lätt välja en drink som potentiellt ska kunna ge den effekt du önskar. Boken har också en sida i början som listar diverse åkommor (förstoppning, håglöshet, astma, stress, sömnlöshet mm) samt föreslagna drinkar som ska kunna avhjälpa. I början finns också info med RDI av diverse näringsämnen samt ytterligare en sektion som ger exempel på olika ingrediensers näringsinnehåll och positiva effekter.
I slutet finns ett register som jag har använt flitigt till att hitta vilka drinkar som var lämpliga att prova: har jag haft papaya hemma har jag slagit upp det och fått en lista på alla recept som innehåller papaya. På så vis har jag valt ett recept i övrigt innehåller ingredienser jag har hemma eller lätt kan skaffa. Det har varit min approach, vilket lett till att jag främst lagat juicer, smoothies och någon enstaka cooler. Sopporna har jag nog inte provat en enda av, och inte många av teerna, men det tänkte jag ändra på framöver, utanför projektets ramar, eftersom jag inför det här inlägget insåg att där var massor av spännande hemmabryggningsteer i boken som jag vill pröva.

Jag har lite att jämföra med men tycker att det här är en bra juicebok. Det är väldigt lätt att slänga ihop egna drinkar, men boken tar saken ett steg längre, dels genom att göra lite mer avancerade drinkar än jag själv tenderar att slänga ihop, dels ger den lite nyttig info om nyttigheterna du får i dig.
Boken innehåller som titeln påpekar 100 recept. Sammantaget vad jag lagat tidigare och det jag hällt i mig under januari har jag provat kanske en femtedel. Jag kan påminna mig en eller två som varit mindre goda eller tråkiga och ett antal som var riktiga höjdare (t ex den som kallas Smärtstillare, eller Tropisk trio). Jag har haft en härlig månad tack vare det här projektet - tack vare drinkarna snarare - se bara nedan.Februari månad bjuder på nedanstående smarriga receptbok. Jag har medvetet valt denna under årets kortaste månad, så att jag inte ska svälla ut alltför mycket.... Yummy

2 kommentarer:

  1. Tack för lånet av "100 härliga hälsodrycker", den har varit inspirerande även om jag inte har någon juicemaskin. Jag höll mig till de recept där man kan tänka sig att köra allt i mixer (mer fibrer så!). Känner mig mycket piggare nu, om det sen är pga all frukt jag fått i mig eller våren är kanske inte så viktigt!

    SvaraRadera
  2. Vad kul att du haft nytta av den! Tror att många av oss generellt behöver mer vitaminer och nyttigheter den här årstiden och smoothies och juicer (med eller rutan fiber =) ) hjälper säkert lite, även om du kanske känner dig piggare av andra orsaker också. Smaskigt också! Bra att den kommit till användning hos dig medan jag fokuserar på nästa receptbok =)

    SvaraRadera