söndag 14 oktober 2012

Änglarnas syster

Andra hyllvärmaren i denna omgång för min del är Änglarnas syster av Anna Jörgensdotter. Det är en vacker men sorgsen berättelse om 16-åriga Sonja som känner att hon inte passar in utan är förtvivlat ensam. En våning upp bor Katarina, en 44-årig flykting från Albaninen som bara vill ut i livet men inte kan utan att irritera sin man - som var den som räddade henne då hon flytt. Katarina är förtvivlat ensam.
Redan innan Katarina och hennes man flyttade in i den nuvarande lägenheten har hon sett en tjej med lila glittrig hatt som ser ut att bära världens bekymmer på sina axlar. När Katarina inser att Sonja, tjejen med hatten, bor i samma trappa känns det som ett tecken. Men kan man ta kontakt med en främling utan att vara påträngande. Katarina försöker hälsa så hjärtligt som möjligt på Sonja.
Sonja kämpar med skolan och med sig själv - och med att acceptera sin äldre brors död, som inträffade för flera år sedan. Det splittrade familjen, och mamman har förskansat sig i gråhet och overksamhet. Sonja hittade en lila glittrig hatt i sin brors rum som hon sedan dess vägrar att släppa ifrån sig. Hon har sett Katarinas balkong, som är proppfull med blommor och växter. Katarina är ingen grå svensson, utan känns som någon som Sonja kunde knyta an till. Men hur blir man vän med en främmande vuxen? Sonja tajmar slängandet av sopor till exakt när Katarina kommer in i porten och kämpar med att förlänga hälsningarna.
Väldigt bra skriven, och dessutom med soundtrack på medföljande CD-skiva - en del av låtarna är specialskrivna för boken.

1 kommentar: