tisdag 15 november 2011

4an utläst: The Summer Without Men

The Summer Without Men är min 4e hyllvärmare för halvåret och min 3e hittills (icke-hyllvärmare) totalt av Siri Hustvedt.

Dessvärre blir The Summer Without Men ingen ny favorit bland Hustvedts böcker och jag har emellanåt svårt att känna mig engagerad av historien. Det hjälper förstås inte att jag läser boken medan jag har så fullt upp med annat att jag läser den 5 och 10 sidor åt gången. Vilken historia håller för det? Historien flyter ut och jag grips inte riktigt av den, men det finns gott om annat som gör det här till en trots det läsvärd bok. Konceptet tillfällig galenskap till exempel. Och Abigail som syr och broderar vackra saker, men gömmer skandalösa motiv i dem som en tyst och privat revolt. Kvinnotemat och illustrationerna.

Det här är en bok med flera lager som jag är säker på hade blivit så mycket mer intressant av att diskuteras. På så vis vore det nog en bra bokklubbsbok.

Titeln, förresten, liksom konceptet Utan män – även om Hustvedt fuskar lite, då både Boris och en hatbrevsskrivande Mr Nobody är närvarande boken igenom – är också intressant och som en uppmaning via den tycker jag fler borde skriva om och diskutera Hustvedt utan hennes man.

Recensionsex från Sceptre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar