tisdag 8 september 2009

Ultravärmare

Hej hyllvärmare!

Jag saknar er så, att jag tar mig friheten att göra ett gästinlägg. Jag har nämligen hittat en bok i mina hyllor som jag hade förträngt. Det är en bok jag inte läst och som, om jag ska hålla mitt nyårslöfte, därför ska läsas innan årsskiftet. Boken har stått bland några kvarlämnade böcker jag har i mitt föräldrahem, där jag avfärdat den som lyrik. Inte riktigt rätt eftersom den innehåller mer än så. Det handlar om en Karin Boye-bok som samlar Dikter, Kris och Kallocain.

Den här boken har stått oläst i hyllan piinsamt länge: Jag kan datera den exakt eftersom den har en inskription på ett av försättsbladen: 'Premium för Flit och Framsteg våren 1993'. Det är således en bok jag inte kan göra mig av med, men ska man ens det med Karin Boye? Jag har aldrig läst Karin Boye, så nu var det sagt! Men jag hörde Mariabokmal nämna på en Bookcrossingfika nyligen att det här är en läsvärd bok, så där är ännu ett skäl att ta tag i pinsamtheten och slutligen läsa den bok jag fick av min favoritlärare när jag slutade 9an...

Vad läser ni annars i höst, förutom era egna hyllvärmare? SvD skrev i somras om 10 böcker du ska läsa i höst och Cecilia (en annan) på PocketBlogg.se tog upp tråden i helgen som gick. Det fick mig att fundera över vilka 10 böcker (nyutkomna eller gamla) jag vill läsa i höst. Enkelt tänkte jag och gick in och kollade i att-läsa-hyllan. Så här ser den ut:

Men den känns så tråkigt för den är full av böcker jag inte kan (vill) läsa just nu: Peter James-böckerna måste läsas i samband med Englandsresa av nostalgiskäl, Stephenie Meyer tänkte jag inte läsa för snabbt så att 4:an hinner komma ut i liten pocket innan jag kommit så långt, och Penguinklassikern (den gröna till höger) och Penguinklassiker-imitationen (den lila ovanpå) har jag köpt mest för att de är så snygga (ja, jag vet...). De ska läsas ändå, men de känns inte som att de platsar på en 10 böcker att läsa i höst-lista, om den baseras på vad man längtar efter att läsa.

Situationen speglar livet efter hyllvärmarna: när jag hade en massa olästa böcker hemma att plöja igenom visste jag alltid vad jag hade att läsa näst. Sedan jag blev färdig har jag förvirrat läst vad som slumpmässigt kommit i min väg: Lisa Jewell-boken t ex är ett skadat ex som räddats från bokdöden. Den skulle jag nog inte skaffat annars (framför allt inte på svenska). Det får bli ändring på detta! Jag vill läsa böcker jag längtar efter att läsa. Men det kräver lite eftertanke: jag kan inte komma på 10 st på rak arm helt plötsligt. Vilka 10 böcker vill du läsa i höst? Med eller utan dina hyllvärmare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar