söndag 17 maj 2009

Femte boken lyssnad!


Jag hittade min femte bok "Hustrur och döttrar" av Elisabeth Gaskell som ljudbok, och på engelska, så jag valde att lyssna på den istället för att läsa.

Wives and daughters är Elisabeth Gaskells sista bok, det fattas ungefär ett kapitel eftersom hon dog innan hon hann skriva färdigt. Detta gjorde att jag kände mig lite tveksam att läsa den, oavslutat känns inte så kul. Men det visade sig bara vara finishen som fattades, i stort sett. Man kan gissa hur de sista trådarna ska knytas ihop, och utgivaren har sammanfattat det som författaren berättat om historien.

Hustrur och döttrar utspelar sig i en by i 1800-talets England, och för en gångs skull skriver Gaskell inte om arbetarklassen. Huvudpersonen i boken är doktorns dotter, som har en social mellanställning, men är allmänt respekterad. Fantastiska personporträtt och en levande uppsättning karaktärer som gör att man lär känna nästan hela byn. Som titeln antyder fokuserar boken på relationer mellan kvinnor - fruar, mödrar, styvmödrar, systrar och vänninor. Storyn är inte jättesvår att lista ut, men mästerligt berättad - det är berättandet som är behållningen!

2 kommentarer:

  1. Hurra hurra! Jag uppgraderar dig till rött i högerspaltens Hall of Fame. =)

    SvaraRadera
  2. Jag gillar Bonniers klassikerserie. De har tagit med lite fler än de gamla vanliga och trevligt nog lite fler kvinnor än som brukar creddas.

    SvaraRadera