måndag 2 februari 2009

Lipstick Jungle av Candace Bushnell


Ja, snygg har den väl aldrig varit den här boken, men jag tycker nog charmen ökar lite med slitaget.
Den här boken är köpt begagnad i ett litet undangömt, men verkligen härligt antikvariat i Camden, Maine (som för övrigt är en supermysig liten ort). Innehavaren satt i kassan och syntes knappt bakom travarna med böcker, men ordning lyckades han ändå ha i bokmassorna. Kärt minne, och en god läsupplevelse.

Jag har haft en riktig feelgood-helg med den här boken och rekommenderar den till chicklitfans och feminister alike. Den handlar om 3 högt uppsatta kvinnor i New York och ifrågasätter genomgående vad kvinnor resp män sägs få/kunna och inte få/kunna göra. Samtidigt som de 3 kvinnorna vill ta sig fram i männens värld har de en hel del fördomar själva, och det är inte så enkelt som att boken är en kampskrift i feelgood-format. Den känns verklighetsförankrad, även om jag inte kan påstå att jag kan känna igen mig i någon av kvinnornas arbetssituation =)

Halvvägs genom boken tyckte jag att jag kunde börja se på serien med samma namn, baserad på boken. Inte en bra idé. Serien har säkert sina poänger (har bara sett 2 avsnitt) men bilden av kvinnorna där och förutsättningarna är annorlunda, så jag bestämde mig genast för att inte göra några jämförelser eller dra paralleller.
När jag läste Bushnells Sex and the City efter att ha sett serien blev jag besviken, men den här är läsvärd, och bättre än serien, av det jag sett hittills.
Chicklit/feelgood och läsvärd sådan, även om viss kritik säkert är befogad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar