onsdag 28 januari 2009

Andra!Nu har jag läst den andra boken i min hög, I trygghetsnarkomanernas land av David Eberhard. Den handlar om vårt överdrivna behov av trygghet som i förlängningen bara gör oss räddare för att leva. Jag håller med om en hel del; att man ska kunna hantera ett kraschat förhållande utan att vända sig till psykvården, att sjuttonåringar ska kunna jobba ett sommarlov utan att påstå att de blivit utbrända, att de duktiga barnen blir sämre i vårt skolsystem för att alla måste vara lika duktiga etc...

Problemet med boken är att den helt enkelt är dåligt skriven, och ibland dåligt underbyggd. David Eberhard håller gärna fram vetenskap och statistik, men det är inte alltid han redovisar sina källor, dessutom bygger han ibland sina teorier enbart på sin egen erfarenhet vilket gör resonemangen ganska svajiga. Ibland kommer det ett “de flesta jag känner gör inte så”, och då blir man ju fundersam. Och när han påstår att vegetarianism är en följd av moralpanik, och att vegetarianer är “kraftigt överrepresenterade” bland människor med ätstörningar utan att avslöja var han får de uppgifterna ifrån, då drar jag öronen åt mig rejält.
Dessutom hade jag gärna sluppit formuleringar som: “Rädslan för död och utslagning gör oss allt mer livlösa.”.
Kort sagt: intressant teori, dåligt utförd.

1 kommentar:

  1. Jag har också läst den, tycker att han har rätt i en hel del. Just det där med vegetarianer reagerade jag också på (såklart!). Men jag gillar att han ifrågasätter all överdriven försiktighet.

    SvaraRadera